schilder, tekenaar Jaap Luteyn werd in 1944 in Zeeland geboren. Hij maakt en en tekeningen, zijn werken zijn onder te brengen in Magisch en Fantastisch realisme zelf noemt hij het wel Toegevoegd realisme. Hij was werkend lid van Genootschap liefde te Utrecht van 1977 tot 1983. Luteyn heeft ca. 16 s gehad in Nederland.

Zelfportret met seizoenen

2014

De schilder gespiegeld in een zeepbel, met in alle drie ook de seizoenen zomer, herfst en winter weergegeven. Het accent ligt echter in dit schilderij bij de zomer met zijn bloemen.  

Turdus spectralis (Regenbooglijster) Cepaea glandiceps (Penisslak)

2013

In het werk van de schilder zijn een aantal schilderijen met niet bestaande levensvormen Ook in dit laatste werk zien we een soort zanglijster met vele kleuren, en slakken waaruit inplaats de slak een penis zit, die zich ook als een slak gedraagd op een fantasie plant. Het geheel op een open vochtige plek in een oerwoud.

Uit Stof Zijt Gij Geboren En Tot Stof Zult Gij Wederkeren

2011

Eigenlijk geen toelichting nodig, de titel spreekt voor zich, en de toeschouwer kan  daarbij zijn fantasie  laten werken.

Lente

2009

Eigenlijk spreek dit schilderij voor zichzelf  een lentelandschap in Zwitserland of Oostenrijk met een groot glasachtig object Het is geschilderd op canvas

Verzonken Aarde

2008

Dit schilderij laat symbolisch zien dat het niet goed gaat met de aarde,een klein beetje optimisme zien we in het ontspruiten van nieuw leven als we het anders zouden doen. Het ontwerp van dit schilderij is zeker 10 jaar oud, en het is pas de laatste jaren vottooid.

Lindos fantasie

2002

Dit olieverfschilderij is speciaal voor iemand gemaakt die een liefhebber was van de Griekse eilanden en oude achitectuur.

Vicieuze cirkel

2001

In dit werk is gebruik gemaakt  van airbrush-technieken en schilderen.

Knikkers (met zieke geelgors)

1999

Ook hier zien we een realistisch landschap met objecten die buiten proportie zijn maar op zich ook  realistisch.

Stokroos

2000

In dit werk is behalve acryl ook met pastelkrijt en fixatief geschilderd op zwaar  tekenkarton Het werk zit in een witte wissellijst van 50 x 65 cm.

Metamorfose

1996

Metamorfose  het wonder van een pop tot vlinder (Koninginnepage)

Ero-teelt

1994

Fantasie-planten die een erotsche uitstraling hebben. Naar aanleiding van een expositie bij Erolive in de Jaarbeurs te Utrecht heeft Luteyn een aantal  erotische werkjes gemaakt,  dit werkje zit in een witte wissellijst van 30 x 40 cm.

Erotisch boslandschap

1994

Naar aanleiding van een expositie bij Erolive in de Jaarbeurs te Utrecht heeft Luteyn een aantal  erotische werkjes gemaakt,  dit miniatuurtje  zit in een witte wissellijst van 30 x 40 cm.

Erotisch berglandschap

1994

Naar aanleiding van een expositie bij Erolive in de Jaarbeurs te Utrecht heeft Luteyn een aantal  erotische werkjes gemaakt,  dit werkje zit in een witte wissellijst van 30 x 40 cm.

Teleurstelling

1994

Op deze plek die is geïnspireerd door een kloof in Kreta hebben een man en een vrouw onenigheid.

Landoester

1993

Deze ''Landoester" is ontstaan door een glasdruk (mono-type) en later is er een landschap omheen gemaakt op Schoellershammer (dik tekenkarton) het werkje zit in een witte wissellijst van 40 x 50 cm

Stilte voor de storm

1993

Tussen Montfoort en Benschop (Utrecht)  lagen grondhopen in de nautuur, die als uitgangspunt diende voor het ontstaan van dit schilderij.

De vicieuze cirkel van de kastanje.

1992

Eigenlijk spreekt de titel voor zich,de boom uit de kastanje en de cyclus van de seizoenen.

Parende schimmelsculpturen in fantasielandschap

1992

Parende levensvormen op een buitenaards fantasie-landschap  

Fantasie levensvormen uit de zee

1992

Dit werk is gemaakt in een nieuwe zelf ontwikkelde techniek, namelijk het schilderen met fixatief en pastelkrijtpoeder,en is zeer duurzaam en lichtecht. Het zit in een witte wissellijst van 50 x 65

Levensvormen in de woestijn

1992

Surrealistische vormen in de woestijn. Het werkje  zit in een witte wissellijst van 30 x40 cm.  

Bekerzwam

1995

In dit boslandschap zien we een fantasie paddenstoel. Dit werkje zit in een witte wissellijst van 30 x 40 cm. Er is behalve acryl ook geschilderd met pastelkrijtpoeder en fixatief.

Gasvorming uit organisch gesteente

1992

  Dit werk is gemaakt in een nieuwe zelf ontwikkelde techniek, namelijk het schilderen met fixatief en pastelkrijtpoeder,en is zeer duurzaam en lichtecht. Het zit in een witte wissellijst van 30 x40 cm.

De interpretatie van de foto-realist de tekenaar en de beeldhouwer

1991

De titel en de afbeelding spreken eigenlijk voor zich, voor de foto in het midden de tekening en achterin het beeldhouwwerk. Dit werk is gemaakt in een nieuwe zelf ontwikkelde techniek, namelijk het schilderen met fixatief en pastelkrijtpoeder.

Ontspruiten van gewassen

1990

Dit schilderij heeft een dag en een nacht sfeer. Dit werk is gemaakt in een nieuwe zelf ontwikkelde techniek, namelijk het schilderen met fixatief en pastelkrijtpoeder.

Kristalbloem Acanthos cryastallos

1990

Landschap met fantasie kristallen bloem

Baadster

1988

Kompositie van water en vrouwelijk naakt.

Metamorfose

1979

In deze rotsen aan de Franse kust zien we een versteend  vrouwelijk lichaam.

Geboorte

1978

Paring en Geboorte weergegeven in een landschap, met als symbool een nest van een visdiefje met 2 eieren en een kuiken.  

Symbool van onschuld

1977

God  (met 2 gezichten) beschermd het onschuldige kind.

Medium van een herkenning

1973

Al lijkt de plaats waar je bent nog zo vies of rommelig, in de spiegeling van het water zie je toch schoonheid.

Trek naar een verbeelding

1976

Landschap met mensen op zoek naar hun verbeelding.

De roeping van de Botanicus

1970

Een hand met een oog symboliseren de Botanicus die naar de flora kijkt.